Paginakop

BAL (Bewust Actief Leren)

Jongeren zijn in een leeftijdsfase waarin ze op weg zijn om zich te ontwikkelen tot zelfstandige mensen. Deze ontwikkeling verloopt soms met problemen, wat tot uiting komt in het gedrag. De jongere zelf en ook de omgeving ondervinden hier hinder van. BAL is een trainingsprogramma dat jongeren kan helpen zichzelf en de omgeving beter te begrijpen. Het geeft de jongere daarnaast de mogelijkheid om ander gedrag aan te leren.

BAL is een actief trainingsprogramma voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die liever ‘doen’ dan ‘praten’.
BAL gaat uit van de vraag van de jongeren en wat ze zelf willen leren of veranderen in hun gedrag. Het programma bestaat uit sport- en spelactiviteiten. Er wordt gewerkt met een groep van vier tot zes jongeren en twee trainers. De positieve ervaringen die ze opdoen, leren zij toe te passen in het dagelijks leven.

Wat is er aan de hand?
Het gaat niet goed met jou op verschillende gebieden, dit laat je zien in je gedrag. Je vindt het moeilijk om contact te maken met leeftijdgenoten of volwassenen. Samenwerken met anderen gaat je niet goed af. Je kunt niet voldoende voor jezelf opkomen. Je vindt het moeilijk om met je emoties om te gaan of je gevoelens te uiten. Je kunt je vrije tijd niet goed invullen en daar heb je thuis last van.
Zo zijn er vast ook andere dingen op te noemen waardoor je gedrag problemen oplevert. Niet alleen thuis, maar ook op school of werk of in je vrije tijd.
Je hebt hier last van en de problemen groeien boven je hoofd. Je hebt het gevoel dat er nu echt iets moet veranderen. Praten is niet je sterkste kant, jij leert veel meer van ‘doen’.

Hoe helpen wij?
Tijdens het startgesprek kun je vertellen wat je wilt leren of in je gedrag wilt veranderen. Je bepaalt zelf welke doelen je wilt behalen, je begeleider helpt je hierbij.

Je doelen zijn uitdagend en haalbaar en zijn zo beschreven dat het heel duidelijk is wat je met de hulp van BAL wilt leren. Je bent dan ook gemotiveerd om aan de slag te gaan.

De BAL training volg je in een groep van vier tot zes jongens en meisjes. Twee trainers organiseren wekelijks activiteiten op het gebied van sport of spel. Dit gebeurt in een sporthal, maar ook buiten in de natuur, zoals mountainbiken, een GPS-tocht of waterskiën.

Tijdens de activiteit werk je aan je eigen doelen. Na afloop bespreek je met elkaar en met de trainer hoe het verlopen is en wat je geleerd hebt. Ook ga je in je eigen leefomgeving oefenen met nieuw gedrag.

Tussen de trainingsdagen in, neemt de BAL trainer contact met je op om te horen hoe het met je gaat en of het je lukt met het oefenen van nieuw gedrag.

Bij de BAL training staan plezier en het ervaren van successen hoog in het vaandel. Ook word je hard aan het werk gezet en behoorlijk geconfronteerd met je gedrag. Je ervaart dat vaste patronen doorbroken kunnen worden en dat samenwerken veel kan opleveren.

BAL gaat uit van jouw mogelijkheden en van wat goed gaat. De succeservaringen bouw je uit in andere situaties.

Wat is het doel?
Het doel is dat jij meer zelfvertrouwen krijgt en positiever over je zelf leert denken. Je kunt beter met je gevoelens omgaan en je omgang met anderen is verbeterd.

Hoe lang duurt de hulp?
Het BAL programma duurt 10 weken. De bijeenkomsten zijn op zaterdagmorgen en duren drie uur. Een maand na de training neemt de trainer contact met je op om te horen hoe het met je gaat en om een eindgesprek te plannen.

Hoe kom je bij BAL terecht?
Vaak heb je samen met je ouders al hulp voor je problemen. Soms woon je niet meer thuis maar in een pleeggezin , leefgroep of krijg je kamertraining. Jijzelf, je ouders of de hulpverlener zien dat jij nog iets anders nodig hebt om je problemen aan te pakken.

Het kan ook zijn dat je nog geen hulp hebt. Dan kun je naar Bureau Jeugdzorg gaan om te bespreken wat de best passende hulp voor jou is.

Als je bij BAL aan de slag wilt en het lijkt bij jou te passen, zal de hulpverlener van Bureau Jeugdzorg een indicatie voor jou schrijven.

Ongeveer twee weken voordat een nieuwe training start, neemt de BAL medewerker contact met je op om je uit te nodigen voor een eerste gesprek. Als je twijfelt over of BAL iets voor je is, kan je ook altijd eerst zelf een gesprek met een BAL trainer vragen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de training Bewust Actief Leren kun je per mail terecht bij clientlogistiek@lindenhout.nl. Ook kun je contact opnemen met het regiokantoor bij jou in de buurt.

Waar moet ik zijn...

.

Lindenhout en diversiteit
Lindenhout heeft voldoende aandacht voor diversiteit.
42.52%91 (42.52%)
57.48%123 (57.48%)
Stemmen: 214
« april 2014 »
april
MaDiWoDoVrZaZo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930