Paginakop

OKI-B

Voor de ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat het een goede band heeft met de ouders/ opvoeders. Wanneer deze band niet goed voelt of problematisch is, verloopt de opvoeding niet vanzelfsprekend. Het kind kan reageren met lastig gedrag of ontwikkelt zich onvoldoende. Ouders kunnen daardoor de grip op de situatie verliezen en begrijpen niet wat er met hun kind aan de hand is.

OKI-B (Ouder-Kind Interactie bewegingsspel) helpt de band tussen ouders en het kind te herstellen, zodat contact en opvoeding weer meer vanzelfsprekend verlopen.

Wat houdt het in?
OKI-B is een behandelingsprogramma voor kinderen van 0-8 jaar en hun ouders/opvoeders bij wie de relatie verstoord is geraakt.

Wat is er aan de hand?
Door allerlei factoren is de band tussen het kind en de ouders verstoord geraakt. Het kind is het vertrouwen in de ouders verloren en vindt het moeilijk om begrenzing en leiding van ouders te accepteren. Ouders zijn gaan twijfelen over hun opvoedingsvaardigheden en zijn het contact met hun kind kwijt. Deze verstoorde relatie binnen het gezin belemmert de ontwikkeling van het kind.

Hoe helpen wij?
OKI-B bestaat uit bijeenkomsten met kind en ouders samen. Binnen deze spelsessies worden bewegingsspelvormen aangeboden. Deze spelen enerzijds in op de relatie tussen ouders en kind en anderzijds op het lichaamsbewustzijn van het kind. Naast de spelsessies worden begeleidende gesprekken gevoerd met de ouders, aan de hand van video-opnames die tijdens de spelsessies zijn gemaakt.

Door te bewegen wordt het kind bewust van het eigen lichaam en leert het zich daarin thuis te voelen. Hierdoor is het in staat om zich verder te ontwikkelen en met ouders of andere personen relaties aan te gaan.

Tijdens de bijeenkomsten wordt ingespeeld op de relatie tussen ouders en het kind. Ook wordt gewerkt om het ruimte- en lichaamsbewustzijn van het kind te vergroten. De spelvormen van OKI-B sluiten aan bij de wereld van het kind. Thema’s kunnen zijn: zorgen voor, rekening houden met, afhankelijk zijn van, ondersteunen, samenwerken. 
Er wordt gewerkt in een sfeer van intimiteit. De behandelaar zorgt voor veiligheid, geborgenheid, rust, eerlijkheid en openheid.

Ouders krijgen tijdens het spel gelegenheid om opvoedingsvaardigheden te oefenen en hun gevoeligheid ten aanzien van h et kind te vergroten. Ze worden daarbij direct ondersteund door de behandelaar. 
Het kind krijgt de mogelijkheid om plezierige ervaringen op te doen met zichzelf en met de ouders. Hierdoor wordt het zelfbeeld positiever en het vertrouwen groter.

Wat is het doel?
OKI-B heeft tot doel de band tussen ouders en kind te herstellen zodat opvoeden weer vanzelf gaat.

Ouders hebben weer grip op de opvoeding en kunnen op een goede manier op hun kind reageren. 
Het kind voelt zich veilig en vertrouwd waardoor het beeld van zichzelf positiever wordt.

Hoe lang duurt de hulp?
OKI-B bestaat uit 10 tot 15 wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten, waarbij ouders en kind samen aanwezig zijn. Daarnaast zijn er vier oudergesprekken.

Hoe komt een kind bij OKI-B terecht?
Je kunt met je vraag terecht bij Bureau Jeugdzorg. Een medewerker onderzoekt de vraag en formuleert samen met jou de doelen, die in een indicatiebesluit worden vastgelegd. Je wordt dan aangemeld bij Lindenhout.

Meer informatie
Voor meer informatie over de training OKI-B kun je per mail terecht bij clientlogistiek@lindenhout.nl. Ook kun je contact opnemen met het regiokantoor bij jou in de buurt.

Waar moet ik zijn...

.

Lindenhout en diversiteit
Lindenhout heeft voldoende aandacht voor diversiteit.
42.52%91 (42.52%)
57.48%123 (57.48%)
Stemmen: 214
« april 2014 »
april
MaDiWoDoVrZaZo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930