Paginakop

Praat/speelgroep voor kinderen van gescheiden ouders

Het gebeurt soms dat ouders vinden dat ze niet meer zo goed bij elkaar passen. Ook vinden sommige ouders elkaar niet meer zo lief als toen ze gingen trouwen of samenwonen. Wanneer ouders niet meer bij elkaar willen blijven, gaan ze scheiden en gaan ze ieder hun eigen weg. Een van de ouders kan dan in een ander huis of bij iemand anders gaan wonen.

Als ouders gaan scheiden is dat niet makkelijk voor de kinderen. Ze voelen zich ongelukkig, of zijn verdrietig of boos. Ook hebben de kinderen veel vragen en gedachten waar ze niet goed raad mee weten:

  • komt het door mij, was ik niet lief genoeg?
  • wat gaat er nu thuis gebeuren en wat gebeurt er dan met mij?
  • dan hebben je vader en moeder soms minder aandacht voor jou
  • dan ga je soms extra lief doen voor je vader en moeder
  • dan denk je wel eens: gelukkig dan is dat ruzie maken eindelijk afgelopen
  • dan weet je niet hoe je dat tegen je vriendjes of vriendinnetjes moet zeggen, of je durft het niet te zeggen
  • dan hoop je dat het toch weer goed komt
  • dan weet je niet bij wie je wilt wonen.

“Ik hoop dat papa en mama weer bij elkaar gaan wonen. Maar dat kan niet meer, omdat papa al een nieuwe vriendin heeft.”

(Sandra, 11 jaar)

Wat is er aan de hand?
Als ouders gaan scheiden of gescheiden zijn, is dat niet leuk. Het kind heeft altijd, misschien met broertjes en zusjes, bij zijn ouders gewoond, samen in één huis. Het gezin deed veel samen en zag elkaar vaak. Dat alles lijkt voor het kind nu ineens voorbij.

Het is heel gewoon dat een kind erg moet wennen aan de nieuwe situatie thuis. Sommige kinderen gaan na de scheiding van hun ouders verhuizen en naar een andere school. Sommige kinderen wonen na de scheiding van hun ouders in twee huizen tegelijk. Maar hoe het ook is en bij wie het kind ook woont, de ouders blijven belangrijk het kind en andersom.

Een scheiding is vaak moeilijk te begrijpen, maar het gebeurt nu eenmaal. Een kind kan er niets tegen- en aan doen. De scheiding is iets wat de ouders hebben besloten. Het is nooit de schuld van het kind!

Er over praten... ?
Eigenlijk is ook het kind gescheiden en dat voelt raar. Het is vaak moeilijk om hierover te praten. Toch kan erover praten een hele opluchting voor het kind zijn. … maar met wie?

Hoe helpen wij?
Als je denkt dat het kind het fijn zou vinden om met andere kinderen samen te zijn, waarvan de ouders ook gescheiden zijn, dan kun je het kind aanmelden voor een groep. In deze groep hoeft een kind zich niet te schamen, want iedereen uit de groep heeft hetzelfde meegemaakt.
De groep komt tien keer, éénmaal per week, anderhalf uur bij elkaar.
De kinderen gaan samen leuke dingen doen. Dingen die wel iets met scheiden te maken hebben, maar leuk zijn om te doen. En als er aanleiding voor is, kan het kind met anderen uit de groep praten over het gescheiden zijn. Over hoe dat voelt en wat er nu allemaal anders is.

Aanmelden?
Als je een kind (tussen de 7 en 12 jaar) wilt aanmelden, dan kan dat. Neem hiervoor contact op met Bureau Jeugdzorg.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Praat/speelgroep kun je per mail terecht bij clientlogistiek@lindenhout.nl. Ook kun je contact opnemen met het regiokantoor bij jou in de buurt.

Waar moet ik zijn...

.

Lindenhout en diversiteit
Lindenhout heeft voldoende aandacht voor diversiteit.
42.52%91 (42.52%)
57.48%123 (57.48%)
Stemmen: 214
« april 2014 »
april
MaDiWoDoVrZaZo
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930