Paginakop

Doe ook mee met YOIN!

Gemeente, woningbouwvereniging, school, gezinshuisouder, begeleider, goede buur of vrijwilliger? YOIN heeft een sterk netwerk nodig om meer dan 160 minderjarige vluchtelingen goed op te vangen en mee te laten doen. Sinds de start van YOIN eind 2015 is het meedoen volop aan de gang en we nodigen iedereen die zich betrokken voelt bij YOIN van harte uit om ook met ons mee te doen.

Het begint in de buurt

In Doetinchem, Doesburg, Arnhem, Lingewaard, Nijmegen Wageningen, Ede en Apeldoorn wonen ‘onze’ jongeren in zo’n 40 huizen die we in de gewone wijken en buurten voor hen hebben ingericht. De buren, sociale netwerken in de buurt, de sportclubs en de wijkteams, de wijkagent…  iedereen draagt een steentje bij om samen de weg te vinden.

Alledaagse dingen

De basis om samen te werken leggen we door goed uit te leggen wie we zijn en wat we doen. Een gemiddelde Nederlander (als die al bestaat) weet eigenlijk heel weinig over minderjarige vluchtelingen; over hun achtergrond, hun status, hun rechten, hun verblijfsduur. En dat niet-weten schept vaak al afstand. Dus gaan we vertellen en vragen en bespreken wat we van elkaar kunnen verwachten. En dan ontstaan er vanzelf hele gewone kleine momenten die de kracht van het meedoen laten zien.

Zo hebben we van een buurvrouw Nike schoenen ontvangen voor de jongeren, anderen geven taalondersteuning en er zijn moeders die Afghaans koken. Bijna alle huizen hebben spelcomputers gekregen van betrokken buurtbewoners, er is een vrachtwagen vol muurdecoratie rondgereden om alle huizen van schilderijen te kunnen voorzien. Maar ook; de buurman heeft zijn schuur opgeruimd en er moeten zware spullen naar de straat gebracht worden. De buurjongens van YOIN dragen het allemaal voor de buurman naar de weg, terwijl ze op het punt stonden om naar de stad te gaan.

Scholen werken mee

Ook de scholen in Doetinchem, Arnhem, Apeldoorn, Ede, Nijmegen en Wageningen hebben hun deuren geopend en de docenten op de Internationale schakel klassen (ISK) helpen de jongeren sprongen vooruit in de Nederlandse taal. 't Venster in Arnhem heeft een echte Summerschool georganiseerd midden in de vakantie. 2 weken samen met alle jongeren de taal goed onderhouden, maar vooral ook educatie, zwemmen dagjes op pad. Samen met onze collega Pact 18 hebben we dat voor elkaar gekregen.

En sommige kleine dingen worden best groot en geweldig voor onze jongeren… Het bedrijf ENIGMA is met haar klanten uit de financiële sector gaan fietsen van Zeist naar Parijs voor een goed doel. De opbrengst is bedoeld voor onze jongeren om mee te kunnen gaan doen aan sport, dans, muziek, of gewoon een bezoek aan de Keukenhof.  Alle onze jongeren hebben wensen mogen opgeven en het initiatief is zeer succesvol geweest. De finish in Parijs is gehaald na 22 uur en 40 minuten, met een inzet van 300% en onze jongeren in gedachten. Aan YOIN is ruim 15.000 euro geschonken en daarmee kunnen we heel veel wensen gaan waarmaken!