Paginakop

Column Jeugdbeleid: Kennismaken met de buren

Column in tijdschrift Jeugdbeleid (augustus 2016) van Elli Elskamp.

'Kennismaken met de buren'

Zes maanden geleden zijn we YOIN gestart. YOIN vangt jonge, minderjarige vluchtelingen op en laat en leert ze meedoen in Nederland. Omdat we vinden dat alle kinderen het recht hebben om mee te doen. Zeker vluchtelingenkinderen. En wat is er veel mogelijk en veel te bereiken als je doet waar je in gelooft. We zijn voor ons gevoel net begonnen en iedereen doet mee!

Begin dit jaar zijn we met 5 bevlogen mensen vanuit jeugdzorgorganisatie Lindenhout gestart. We zijn nu met ruim 40 pedagogisch medewerkers, zo’n 40 huizen en bijna 160 jongeren. We werken samen met 14 woningbouwverenigingen, 10 gemeenten, 6 scholen, alle betrokken voogden van Nidos  en een heleboel buren. Het luide geluid dat vluchtelingen niet welkom zouden zijn horen we ergens in de verte. Maar direct om ons heen, heel dichtbij horen en zien we heel wat anders. We zien elke dag dat we met zovelen in Nederland het gevoel en de gastvrijheid geven, die je zelf zou willen krijgen als je ooit vluchteling zou worden…

Veerkracht

Wie kennismaakt met de jonge vluchtelingen wordt geraakt door hun geschiedenis. En wanneer je ze ontmoet weet je waar het om gaat en waar ze recht op hebben; hun toekomst. Wat je ook ziet is wat al deze kinderen gemeen hebben: veerkracht. Zonder die veerkracht waren ze ook nooit hier in Nederland terecht gekomen. En dankzij hun veerkracht en leergierigheid gaan ze het nu ook redden. Maar niet zonder hulp. Ze moeten kunnen landen in een omgeving die ze liefdevol wil opvangen en begeleiden. Een omgeving die begrijpt dat integratie van twee kanten komt en dat verschillen tussen mensen een verrijking zijn. Een omgeving die nieuwsgierig is en begrijpt dat ieder kind van betekenis wil zijn. Dus aan ons de dankbare taak om de veerkracht van deze kinderen aan te spreken, te vergroten en hen vandaar uit wegwijs te maken in de Nederlandse maatschappij. En dat kan alleen samen.

Iedereen doet mee

Wij willen die ontvangende en gevende omgeving zijn. YOIN is een groep mensen die het beste van zichzelf willen geven en hun omgeving aanraken om mee te doen. YOIN wordt met elkaar gedragen. Ons netwerk breidt zich uit, doordat iedereen die zich betrokken voelt zijn of haar eigen netwerk weer in gaat zetten. We zijn een zwerm mensen die drijft op de positieve bedoeling. We zijn niet ontstaan vanuit een structuur, maar vanuit onze kracht. We werken niet vanuit een organisatie, maar vanuit wat ons raakt; jonge vluchtelingen laten meedoen! Dat doel speelt in onze harten en zo is elke dag een ontdekking, een beleving en vinden we steeds weer een antwoord.

We gaan uit van het gewone, van meedoen en mee mogen doen. De groep vrienden van YOIN groeit elke dag. Het principe is zo simpel en eerlijk. De buurman plakt jouw band, jij doet de tuin van de buurman. Of je geeft omdat je wilt geven. We hebben van een buurvrouw een collectie Nike-schoenen gekregen voor de jongens. Kennissen van YOIN-coaches geven taalondersteuning. In de studentenstad is een uitwisseling en worden taarten voor elkaar gebakken. Nog een buurvrouw leert ze BHV. Een docent vind 6 weken vakantie wel erg veel en organiseert een zomerschool. De hovenier wil wel een dag mee snoeien in de tuin en besluit daarna zijn gereedschap voor ons achter te laten. Er zijn moeders die Afghaans koken. Spelcomputers krijgen we van buren. Er is een vrachtwagen vol muurdecoratie rondgereden om alle woonhuizen van schilderijen te kunnen voorzien. Weer een andere buurtgenoot stapt samen op de fiets om ze de omgeving te leren kennen, de Linge is namelijk zo’n mooie rivier. En een bedrijf fietst met haar personeel van Zeist naar Parijs als sponsortocht voor YOIN. Uit de opbrengst krijgen alle jongeren muziek- en cultuurlessen en wie weet zelfs nog wel instrumenten voor in huis. En elke dag komen er mooie verhalen bij. Verhalen over meedoen en mee mogen doen.

Kennis maken met de buren

De jongere vluchtelingenkinderen wonen samen in een huis en krijgen alle dagen ondersteuning van hun YOIN woonbegeleiders die daar ook wonen en slapen. De oudere jongeren wonen met z’n vieren meer zelfstandig. Hier komen onze begeleiders vaak elke dag wel even aan om de dagelijkse gang door te nemen.  Maar het eerste wat we voor elke nieuwe woning en elke nieuwe groep jongeren doen is kennis maken met de buren. Onze begeleiders of de jongeren zelf gaan huis aan huis in de buurt en nodigen de buren uit. En dat werkt. “We hebben een status gekregen om in Nederland te mogen blijven. Wat we nu graag willen is zo snel mogelijk de taal leren. We willen een zo gewoon mogelijk leven leiden, net als andere jongeren. We beginnen in een internationale schakelklas om Nederlands te leren. Daarna hopen we te gaan studeren of werk te vinden. En natuurlijk willen we sporten, vrienden maken en gewoon leven en meedoen  met de buurt en in de stad. Daarom maken we graag met u kennis. We nodigen u binnenkort van harte uit om langs te komen voor een kop koffie.”

Gewoon

Wij begeleiden kinderen. We kijken oprecht naar ze en zijn nieuwsgierig. We benaderen ze als mens, als kind. Als individu en niet als groep. We hebben dus ook nooit problemen met een groep Syriërs of een groep Eritreërs. Wel soms met één van de jongens of meiden. Maar hoe gewoon is dat niet? De kracht van het gewone maakt dat je niet bijzonder hoeft te zijn om mee te doen. Het is een verrijking voor iedereen die zich bij ons aansluit en het beste antwoord op een crisis.

Maak ook kennis!

Namens Saskia, Karen, Jolet, Ilse, Merijn, Ires en al onze woonbegeleiders

Elli Elskamp
Projectmanager innovatie Lindenhout /YOIN