Paginakop

Gedeeld opvoederschap: een groots gebaar

Mulock Houwer lezing door Annet van Zon

Daan Mulock Houwer (1903-1985) was decennia lang een van de gezichtsbepalende figuren in de Nederlandse kinderbescherming; zeer betrokken bij de inhoud van het werk en altijd nieuwsgierig naar nieuwe en betere inzichten. Om het werk en de betekenis van vernieuwers in de jeugdzorg meer aandacht te geven, organiseren het Nederlands Jeugdinstituut, Pro Juventute en het Kinderrechtenhuis sinds 2011 jaarlijks de Mulock Houwer-lezing. Dit jaar was het woord aan onze bestuurder Annet van Zon.

Pleegzorg en gedeeld opvoederschap

Bestuurder Annet van Zon heeft in haar lezing de pleegzorg over het voetlicht gebracht. En dan in het bijzonder het belang van gedeeld opvoederschap. Haar lezing komt neer op een krachtig pleidooi om de biologische ouder(s) nooit weg te gummen of naar het tweede plan te verdrijven, hoe dramatisch sommige situaties ook kunnen zijn. Ouders verdwijnen niet uit de gedachten als een kind bij pleegouders wordt ondergebracht. Die moeten ook niet een gedelegeerd ouderschap krijgen, maar een gedeeld ouderschap. In feite, aldus Annet van Zon, krijg je als pleegouders niet te maken met een pleegkind, maar met een gezin, een broos of kwetsbaar gezin. Dat omvattende perspectief moet altijd voorop staan. Ook bij de begeleiding die de jeugdzorg voor pleegouders te bieden heeft.

Benieuwd naar de hele lezing?

Download de lezing?

 

 

 

 

 

 


Op dit moment bevinden zich geen items in deze map.

Direct cliënt aanmelden

Bent u CJG-medewerker, lid van een Wijkteam, arts of medewerker van Jeugdbescherming en wilt u een cliënt aanmelden? Klik dan hier:

copy_of_directaanmeldenA.jpg

Waar moet ik zijn...

.

Lindenhout Nieuwsbrief
Meldt u aan voor de Lindenhout Nieuwsbrief
*
*