Paginakop
Wow wat een energie! Een nieuwsbrief vol vernieuwende initiatieven om onze hulp aan jongeren en ouders steeds beter en meer op maat te maken. Gericht op eigen kracht, de kracht van het netwerk en samenwerking. Van het gebruik van DUPLO poppetjes bij Ouderschap Blijft, de veelbelovende samenwerking Spot-light voor kinderopvang, YOIN voor vluchtelingkinderen die 18 jaar of ouder zijn en bijvoorbeeld de samenwerking met Hulphond Nederland. Maar mis ook het verhaal niet van collega Berry, over de verborgen kracht van Lindenhout. Veel leesplezier en een mooie zomer!

DUPLO

DUPLO®-opstellingen groot succes bij 'Ouderschap Blijft'

Ouderschap Blijft is onze training om gescheiden ouders beter te leren communiceren in het belang van hun kind(eren). Ambulant hulpverleners Johan Janssen en Manje van den Brink zochten naar een manier om binnen die training de posities van ouders en kind in een vechtscheiding zo duidelijk mogelijk te verbeelden. Hun idee om te gaan werken met DUPLO poppetjes en materialen is een groot succes. Het boekje wat ze hierover uitgaven moet steeds worden bijgedrukt en ze worden door veel collega-organisatie gevraagd voor een presentatie.

Lees verder >>

Marja PMTO

Marja, moeder van vier kinderen, is blij met PMTO

Lindenhout is er voor kinderen en jongeren in de knel. Voor gezinnen waar het opvoeden en opgroeien op z'n zachtst gezegd niet vanzelf gaat. Dan bieden onze professionals hun ruime ervaring en opvoedkundige expertise. Bijvoorbeeld met PMTO, een succesvolle opvoedtraining voor ouders van kinderen met zeer lastig gedrag. Het PMTO-team van Lindenhout bestaat uit Hanneke Spee, Caroline Vos, Judith van Bon en Eva Koppelmans (in opleiding). Elk jaar moeten zij zich hercertificeren door het indienen van een opname van een sessie met ouders over een bepaald thema. Als zij voldoende vaardigheden laten zien wordt de opname goedgekeurd en mogen zij zich weer een jaar PMTO-therapeut noemen. De ervaringen van moeder Marja en medewerker wijkteam Rineke geven een mooie beeld van de praktijk van PMTO.

Lees verder >>

Hulphonden

Hulphonden helpen jongeren met gedrag- en ontwikkelingsproblemen

Lindenhout en Hulphond Nederland gaan samenwerken bij de behandeling van jongeren met gedrags- en ontwikkelingsproblemen. De speciaal opgeleide Therapie-hulphonden van de stichting worden door ervaren therapeuten ingezet om jongeren meer zelfvertrouwen te laten opbouwen en hun zelfbeeld te versterken. De therapiesessies moeten uitkomst bieden voor kinderen van gezinnen waar gezond en veilig opvoeden en opgroeien niet meer lukt. Door de nieuwe samenwerking komt deze vorm van dierondersteunde therapie beschikbaar in 38 gemeentes in Gelderland.

Lees verder >>

Spot-light

Spot-Light; het jonge kind in de kijker

Lindenhout, Passarel en Jeugd ggz in de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe werken vanaf komende maand samen om gespecialiseerde zorg voor kinderen van 0-6 jaar en hun ouders met gebundelde kracht in te zetten. Daarbij wordt die zorg zoveel mogelijk direct binnen de kinderopvang ingezet, waar we kinderen en ouders op natuurlijke wijze ontmoeten. Onder de naam ‘Spot-Light, het kind in de kijker’ is een gezamenlijk mobiel team opgezet dat advies en consultatie gaat bieden binnen de kinderopvang.

Lees verder >>

Berry

Soms begint het bij de grootouders

Wanneer het gaat om ‘de moeilijkste cliënten’ begint ons werk bij het maken van echt contact. Alleen bij echt contact is er sprake van echt begrip, ontstaat er vertrouwen en kunnen we de beste hulp bieden. In iedere nieuwsbrief vertelt een Lindenhout-collega zijn of haar verhaal. Over hoe zij elke keer weer beginnen bij het maken van echt contact. In deze nieuwsbrief het verhaal van Berry Rutten, die vertelt: “Soms begint het bij de grootouders.”

Lees verder >>

YOIN

Nieuw! YOIN wil ook verder vanaf 18 jaar

YOIN begeleidt jonge alleenstaande vluchtelingen. In principe tot 18 jaar, want daarna zijn ze officieel meerderjarig en volwassen. Veel van hen kunnen na die periode alleen zelfstandig verder, maar een aantal jongeren heeft meer tijd nodig om goed en stabiel te kunnen integreren. Daarom bieden we ook jonge vluchtelingen vanaf 18 jaar begeleiding aan. Bij voorkeur doen we dat in het huis waar de jongeren nu al wonen en dus zijn we op zoek naar de juiste financiering. De verwachting is dat de gemeenten die zich nu al inzetten voor de groep 18+ hier zeker gebruik van willen maken. Bij YOIN zijn we er klaar voor.

Lees verder >>

de Zwerm

De Zwerm; Radicaal breken met drang en dwang in de zorg voor jeugd

Een aantal bestuurders van Gelderse zorg voor jeugd zag tijdens een studiereis naar Denemarken prachtige voorbeelden van open settings waarin kwetsbare mensen niet opgesloten werden (dwang) maar op respectvolle, creatieve manier bejegend, beschermd en geholpen werden. Naar aanleiding van dit bezoek is de Zwerm ontstaan: een beweging die zich uitspreekt tegen drang en dwang in de zorg voor jeugd en vóór een cultuur waarin vertrouwen, samenwerken én duidelijkheid over pedagogische grenzen centraal staan. Op 27 juni kwam de Zwerm in Gelderland bij elkaar om mogelijkheden te onderzoeken en te bespreken wat dit van professionals vraagt.

Lees verder >>

Share |
Direct cliënt aanmelden

Bent u CJG-medewerker, lid van een Wijkteam, arts of medewerker van Jeugdbescherming en wilt u een cliënt aanmelden? Klik dan hier:

copy_of_directaanmeldenA.jpg

Waar moet ik zijn...

.

Lindenhout Nieuwsbrief
Meldt u aan voor de Lindenhout Nieuwsbrief
*
*