Paginakop

NVP opent Meldpunt pleegzorg na 18 jaar

Vanaf 1 juli 2018 heeft iedere pleegjongere die 18 wordt recht op pleegzorg totdat hij of zij 21 jaar wordt. Om pleeggezinnen van informatie te voorzien en om signalen te verzamelen over wat goed gaat of wat nog beter kan bij pleegzorg tot 21 jaar, opent de NVP een speciaal meldpunt: het Meldpunt pleegzorg na 18 jaar. Bij dit meldpunt kunnen pleeggezinnen terecht met vragen, opmerkingen, suggesties en klachten over pleegzorg voor jongeren die ouder dan 18 zijn.

Bestuurlijke afspraak

Pleegzorg tot 21 jaar wordt vanaf 1 juli 2018 standaard mogelijk gemaakt door een bestuurlijke afspraak tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jeugdzorg Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Om ervoor te zorgen dat de invoering van deze afspraak overal goed verloopt, start de NVP een meldpunt. Daar kun je terecht met al je vragen over pleegzorg na de 18e verjaardag van een pleegkind. Ook horen we graag wat er goed gaat of wat er juist nog beter kan: hoe verliep de aanvraagprocedure, was de gemeente goed op de hoogte van de regels en hoe was de hulp van de pleegzorgorganisatie? Deze meldingen geven we door aan de verantwoordelijke instanties en organisaties, zodat zij weten wat goed gaat en wat ze nog zouden kunnen verbeteren.

21 wordt de standaard

In de bestuurlijke afspraak staat dat gemeenten afstappen van het 'nee tenzij systeem' dat tot nu toe gehanteerd werd bij aanvragen van verlengde pleegzorg. Daarbij moest worden aangetoond dat verlengde pleegzorg noodzakelijk was. Voortaan gaan gemeenten uit van een 'ja tenzij systeem', waarbij pleegzorg tot 21 de standaard is. Daarvan wordt alleen afgeweken wanneer pleegkinderen dit zelf willen.

Meer informatie over pleegzorg na 18 jaar vind je in de veelgestelde vragen. Heb je een vraag of wil je een melding maken die gaat over pleegzorg na 18 jaar of het aanvragen daarvan? Dat kan via het formulier op deze pagina. Je kunt ons ook altijd bellen op 030 293 1500.

Meldpunt pleegzorg na 18 jaar

Afbeelding meldpunt NVP

Op dit moment bevinden zich geen items in deze map.

Direct cliënt aanmelden

Bent u CJG-medewerker, lid van een Wijkteam, arts of medewerker van Jeugdbescherming en wilt u een cliënt aanmelden? Klik dan hier:

copy_of_directaanmeldenA.jpg

Waar moet ik zijn...

.

Lindenhout Nieuwsbrief
Meldt u aan voor de Lindenhout Nieuwsbrief
*
*