Paginakop

Werkconferentie migrantenjeugd 4g

Op 15 november organiseert het Netwerk Cultuursensitief werken een werkconferentie over het thema Migrantenjeugd in zorg en welzijn. Voor iedereen die met jeugd met een migratie achtergrond te maken heeft.

Collega’s van YOIN geven twee workshops

 • Gezinshereniging en opvoedhulp: ervaringen tot nu toe. (workshop 4)
  In deze workshop wordt aan de hand van casuïstiek geschetst wat de vragen na gezinshereniging zijn ten aanzien van opvoeding van de kinderen. Op welke manier kan je een passend antwoord geven op de vragen die ouders en kinderen hebben?  Hoe houd je hierbij rekening met de culturele achtergrond van mensen en hun vluchtgeschiedenis? De workshopgevers doen met de hulpverlenings-variant IAG-V (Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Vluchtelingen) ervaring op in het werken met deze gezinnen en zullen vanuit deze praktijk met voorbeelden komen. Uiteraard ga je in de workshop zelf aan de slag met deze casuïstiek.
 • In gesprek met alleenstaande jonge vluchtelingen: (bijna) 18 en dan? (workshop 6)
  In deze workshop schetsen een woonbegeleider van YOIN en een aantal jongeren het dagelijks leven van een alleenstaande jonge vluchteling in Nederland. Wat is belangrijk in hun leven? Op welke manier kunnen zij echt meedoen in deze samenleving? Welke begeleiding hebben zij daarbij nodig? Er zal uitgebreid aandacht zijn voor inbedding in de buurt en gemeente en er wordt stilgestaan bij alles wat er komt kijken bij de overgang van minderjarig naar 18+. In kleine groepjes kunt u met de jongeren in gesprek zijn over dit thema.

Inzichten, handreikingen en methodieken
De werkconferentie biedt inzichten, handreikingen en methodieken. We geven migrantenjongeren en -ouders een podium en gaan in op actuele ontwikkelingen en cultuursensitieve projecten en activiteiten in de stad en regio. We bespreken samen hoe we innovatieve (preventieve) projecten succesvol kunnen opvolgen en inbedden, zodat zwaardere hulp kan worden voorkomen.

Voor wie?
Professionals, managers en beleidsmakers van jeugd(gezondheids)zorg, jeugdhulpverlening, welzijnsorganisaties, sociale (wijk) teams, gemeente, schoolmaatschappelijk werkers en zorgcoördinatoren in primair - voortgezet en beroepsonderwijs, in de regio Nijmegen.

Programma

 • Opening door Félipe Numan, dagvoorzitter/kerngroep Netwerk Cultuursensitief werken
 • Theater New Arts BLUT en Just, Bindkracht10
 • Gegevens over migrantenjeugd in regio Nijmegen.
 • Workshops  in twee rondes.  Bekijk de beschrijving van de workshops.
 • Tafelgesprekken ingeleid door Grete Visser, wethouder Zorg en welzijn gemeente Nijmegen
 • Plenaire bespreking over navolging, inbedding, samenwerking.
 • Plenaire afsluiting -  netwerkborrel

Waar
Datum: donderdag 15 november
Tijd : 13.30 uur – 18.30 uur
Locatie: Wijkcentrum ’t Hert, Thijmstraat 40 Nijmegen

Kosten en aanmelden
Alle informatie over de kosten en aanmelden is te lezen in de nieuwsbrief van de GGD.

 

 

 


Op dit moment bevinden zich geen items in deze map.

Direct cliënt aanmelden

Bent u CJG-medewerker, lid van een Wijkteam, arts of medewerker van Jeugdbescherming en wilt u een cliënt aanmelden? Klik dan hier:

copy_of_directaanmeldenA.jpg

Waar moet ik zijn...

.

Lindenhout Nieuwsbrief
Meldt u aan voor de Lindenhout Nieuwsbrief
*
*